Aproximativ 1.300 de elevi, cadre didactice şi consilieri şcolari au participat la flash-mob-ul organizat, joi, în centrul municipiului Zalău şi în oraşul Şimleu Silvaniei pentru a marca, în data 18 octombrie, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Acţiunea s-a desfăşurat pentru doar 4 minute, timp în care adolescenţii, toţi îmbrăcaţi în negru, „au îngheţat”.
Această acţiune a fost organizată de Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) Sălaj, în parteneriat cu Centrul Raţiu pentru Democraţie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi 19 unităţi de învăţământ gimnazial şi liceal din municipiul Zalău şi oraşul Şimleu Silvaniei.
Coordonatorul acestei manifestări, Melania Gârdan, a declarat că flash-mob-ul este o acţiune de informare a populaţiei generale cu privire la amploarea, cauzele traficului de persoane, dar şi de popularizare a modalităţilor de scădere a riscului de victimizare prin traficul de persoane. „Proiectul motivează şi conştientizează tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, din unităţile de învăţământ din judeţul Sălaj, să se informeze şi să ia atitudine în faţa fenomenului traficului de persoane. Din cauza faptului că traficul de persoane încalcă dreptul la libera alegere, ne-am propus şi creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei generale în ceea ce priveşte drepturile omului încălcate prin traficul de persoane, în toate formele sale”, a declarat Melania Gârdan.
În acest sens, participanţii au adus pancarte despre alegerile garantate de drepturile fundamentale, dar încălcate prin traficul de persoane, în timp ce organizatorii au ridicat pancarte cu referire la felul în care traficanţii încalcă depturile fundamentale ale celor care ajung victime. De asemenea, aceştia au venit la acţiune cu bannere, fly-ere şi pancarte cu mesaje sugestive pe tema traficului de persoane.
Potrivit sursei citate anterior, această acţiune a fost una organizată. „Toţi participanţii au purtat haine negre, iar organizatorii au purtat haine albe şi au fost poziţionaţi în centrul participanţilor. Acest scenariu reprezintă modul în care infractorii îşi racolează victimele şi le îngrădesc libertatea”, a precizat Melania Gârdan.
Obiectivul acţiunii din acest an este de creştere a nivelului de conştientizare a populaţiei generale în ceea ce priveşte amploarea traficului de persoane si efectelor sale la nivel individual, familial sau societal. „Mesajul pe care dorim să-l transmitem este că traficul de persoane transformă oamenii în sclavi. Avem nevoie de unitate pentru a lupta împotriva acestui fenomen”, a precizat directorul CJRAE Sălaj.
Cele 19 unităţile de învăţământ care au participat la flash-mob sunt: Zalău: Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău, Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău, Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău, Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, Liceul Reformat „Wesselenyi” Zalău, Liceul de Arte „Ioan Sima” Zalău, Liceul Sportiv „Avram Iancu” Zalău, Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Zalău, Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău; iar din Şimleu Silvaniei: Şcoala Gimnazială „Silvania”, Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu”, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” şi Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”.
Flash-mob-ul a fost organizat în 33 de locaţii din lume, în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, respectiv în data de 18 octombrie, la ora 17, durata de desfăşurare a acţiunii fiind de 4 minute. Sloganul din acest an este: „Nu e de vânzare – Alege pentru binele tău! Ia-ţi 4 minute să începi lupta împotriva traficului de persoane!”.